Norenin konsulttien Mikko Leskelän ja Jaakko Luomarannan kirja Avoin strategia / Suljettu Strategia (Alma Talent 4/2023) on ensimmäinen suomenkielinen yleisesitys avoimesta strategiasta. Avoimella strategialla tarkoitetaan strategiatyötä, joka osallistaa organisaation johdon lisäksi muita sidosryhmiä, tai strategiaa, joka on läpinäkyvä sisäisille ja ulkoisille sidosryhmille.

Kirja on myös kertomus strategian avaamien vaikeudesta ja siihen liittyvistä dilemmoista. Strateginen päätöksenteko ei koskaan voi olla demokraattista, mutta osallistavan strategiatyön hyödyt tunnustetaan laajasti: strategisen analyysin laatu paranee, kun siihen osallistuu laajempi joukko asiantuntijoita, ja strategian toteutus nopeutuu, kun se on toteuttajilleen tuttu jo strategiaprosessin kautta. Johto ei kuitenkaan voi delegoida strategista päätösvaltaa – miten strategia sitten tulisi avata?

Kirja perustuu ajankohtaiseen katsaukseen kansainvälisiä akateemisia tutkimuksia aiheesta sekä joukkoon pohjoismaisia case-esimerkkejä. Case-aineisto kuvaa yksityiskohtaisesti, miten erilaiset organisaatiot eri tilanteissa ovat päätyneet joko avaamaan strategiaansa tai entisestään sulkemaan sitä.

Strategian avaaminen on aina tilannekohtaista, eikä sama menettely välttämättä sovi kaikille organisaatioille ja kaikkiin tilanteisiin. Kirjan viimeinen luku kuitenkin esittelee hyvin käytännönläheisesti strategian avaamisen kymmenen periaatetta, jotka ovat sovellettavissa kaikenlaisissa strategiaprosesseissa, viitekehyksistä riippumatta – nimenomaan sellaisissa tilanteissa, joissa johto haluaa tehdä strategiastaan entistä avoimemman.

Norenin lähestymistapa strategian avaamiseen nojaa osallistamiseen erityisesti erilaisten uusien datasettien analysoimisessa. Norenin metodeista aiemmin julkaistu kirja Bisnesantropologia ja muut ihmistieteet strategiatyössä (Alma Talent, 10/2020) on johdanto erityisesti sellaisten laadullisten datasettien keräämiseen ja analysoimiseen, joiden analyysiin voidaan osallistaa kerralla kymmeniä organisaation jäseniä.

Avoin strategia / suljettu strategia on jatkoa Bisnesantropologialle, ja vuorostaan kuvaa strategiaprosesseja ja menetelmiä, joissa erilaisia datasettejä käytetään laajasti eri sidosryhmien osallistamiseen strategian tekemisessä.

Kirjan esipuheen on kirjoittanut Kaisa Hietala.

Kirjan voit ostaa Alman sivuilta.

 

    Haluatko keskustella aiheesta kirjailijoiden kanssa?
    Jätä meille yhteystietosi niin palaamme sinulle pian!